{ Rågsiktsrutor }


 En sådan här ledig dag passade det fint att baka lite. 
Matbröd stod på listan idag. 

Hittade ett recept i tidningen Hembakat som jag ville testa. 
Rågsiktsrutor i långpanna. Kändes lagom avancerat för mig.

Och så goda de blev när de äntligen var färdiga!

Var såklart tvungen att prova dem medan de fortfarande var lite ljumma. 
Då brukar bröd vara som godast.


Rågsiktsrutor i långpanna. 

2 plåtar (jag gjorde en plåt idag)

5 dl vatten, fingervarmt
5 dl mjölk, fingervarmt
50g jäst
1 msk salt
0,75 dl ljus sirap
75 gram smör
22-24 dl rågsikt

Smula jästen i en bunke. 
Tillsätt vatten och mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap, smör och 
rågsikt, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt. 

Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim. 

Dela degen i två delar. Kavla ut degbitarna på två plåtar med
bakplåtspapper.

Skär degen i lagom stora bitar. Nagga degen med en gaffel. 
Strö över lite vetemjöl. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 minuter. 
Sätt ugnen på 225 grader. 

Grädda bröden mitt i ugnen i 20-25 minuter (för mig som har varmluftsugn
räckte det med 15 minuter). Låt dem svalna på plåten.