Att baka eget bröd är väl värt mödan när man sedan får provsmaka.
Och godast brukar det vara alldeles nygräddat!
Nu ikväll satsade jag på rågsiktskakor i långpanna.
Enkelt och väldigt gott.
Medan degen jäser passar jag på att elda lite i kakelugnen.
Rågsiktsrutor i långpanna.
2 plåtar (jag gjorde en plåt idag)
5 dl vatten, fingervarmt
5 dl mjölk, fingervarmt
50g jäst
1 msk salt
0,75 dl ljus sirap
75 gram smör
22-24 dl rågsikt
Smula jästen i en bunke.
Tillsätt vatten och mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap, smör och
rågsikt, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den
kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet
luftigt.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
Dela degen i två delar. Kavla ut degbitarna på två plåtar med
bakplåtspapper.
Skär degen i lagom stora bitar. Nagga degen med en gaffel.
Strö över lite vetemjöl. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda bröden mitt i ugnen i 20-25 minuter (för mig som har varmluftsugn
räckte det med 15 minuter). Låt dem svalna på plåten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar